Historie

Als echt familiebedrijf hebben wij een lange en rijke historie!

De start van het bedrijf vond plaats in 1933 op de plaats waar nu het ‘Avia’ tankstation ligt. De eerste activiteiten bestonden uit de verkoop van radio’s, lampen, fietsen en later ook motorfietsen. Vanwege groei binnen het bedrijf werd in 1935 een busbedrijf overgenomen en werd het personeelsvervoer van en naar de steenkolenmijnen gestart.

Aan het begin van de tweede wereldoorlog werd de garage door het Nederlandse leger bezet. Dit vanwege de strategische ligging van het bedrijf. Op het einde van de oorlog werd het pand bezet door de geallieerden. In de oorlogsjaren waren er, als op veel plaatsen, weinig bedrijfsactiviteiten.

Toen de oorlog voorbij was kwamen de bedrijfsactiviteiten weer langzaam op gang. In 1947 werden daarom verschillende bussen gekocht, waaronder een Ford en een Kromhout, welke speciaal waren  bedoeld voor het mijnwerkersvervoer. Later, in 1949, werden de bussen naast mijnwerkersvervoer ook ingezet voor vakantievervoer naar onder andere Rome.

Ondertussen waren de bedrijfsactiviteiten ook uitgebreid naar de verkoop van personenauto’s. In 1954 werd het DKW agentschap (voorloper van Audi) verkregen. Door de groei van de activiteiten werd de garage al snel te klein. Nieuwbouwplannen ontstonden, en in 1962 werd de uitbreiding aan de Ambyerweg in Meerssen gerealiseerd. De merken Triumph en Datsun werden in de jaren 60 ook nog enkele jaren vertegenwoordigd. Uiteindelijk bleef het merk DKW aan Autobedrijf Ploemen verbonden. DKW werd Audi en in 1974 kwam het dealerschap van Volkswagen erbij. Ondertussen waren de mijnen gesloten en werd ook gestopt met de autobus activiteiten. De focus lag nu alleen nog maar op verkoop van auto’s.

De tweede generatie, Harrie en Guus, hadden het bedrijf overgenomen. In de loop der jaren werd er verder gebouwd aan de vertrouwde naam die sterk verbonden was met de Duitse merken Audi en Volkswagen. In 1997 namen de zonen van Guus, Joseph en Hans, de leiding van het bedrijf over en was de derde generatie een feit. Anno 2016 staat Autobedrijf Ploemen te naam als dé specialist in de VAG merken, naast het vertrouwde Audi en Volkswagen, nu ook Seat en Skoda.